Ester Naomi Perquin (1980) groeide op in Zeeland en woont sinds 2001 in Rotterdam. Ze volgde schrijfonderwijs in Amsterdam en werkte jarenlang als gevangenisbewaarder om dat te kunnen betalen. In 2007 debuteerde zij bij Uitgeverij Van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. In 2009 volgde Namens de ander. Voor haar werk ontving ze onder meer de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Begin 2012 verscheen haar bundel Celinspecties, over het leven achter tralies. Deze bundel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013.
Perquin schrijft naast gedichten ook essays en korte verhalen, geeft workshops en masterclasses en was drie jaar columnist voor De Groene Amsterdammer. Haar columns zijn verzameld in Binnenkort in dit theater en in 2014 uitgegeven bij Uitgeverij Van Oorschot. Ook zijn haar eerste drie bundels in één band verschenen onder de titel Jij bent de verkeerde – en alle andere gedichten tot nu toe (2016).
Ester Naomi Perquin leverde bijdragen aan onder meer De Gids, Trouw, De Volkskrant en NRC. Ze co-presenteert en programmeert De Nacht van de Poëzie in Utrecht. Met grote regelmaat draagt ze haar werk voor op festivals in binnen- en buitenland. Sinds maart 2015 is Ester Naomi Perquin daarnaast de vrijdag-presentator van het VPRO programma Nooit meer slapen op Radio 1, waar ze uiteenlopende gasten interviewt over hun leven en werk.
In de Verenigde Staten verscheen eind 2016 The Hunger in Plain View, een ruime selectie uit Ester Naomi Perquin’s gedichten, uitgegeven door White Pine Press in een vertaling van David Colmer. Begin 2017 verscheen haar nieuwe bundel Meervoudig afwezig bij Uitgeverij Van Oorschot.
Perquin als Dichter des Vaderlands
Een veelzijdige commissie, bestaande uit Abdelkader Benali, Kees van Kooten, Janita Monna, Mirjam van Hengel, Jeroen van Kan en Arjen Fortuin, heeft zich in oktober 2016 gebogen over de vraag wie een geschikte nieuwe Dichter des Vaderlands zou kunnen zijn. Er werd gezocht naar een dichter die zowel in het poëziecircuit als daarbuiten wordt erkend, die in staat is een breed publiek enthousiast te maken voor poëzie, die communicatief en gedreven is, initiatieven neemt, iemand die makkelijk omgaat met de media en zich thuis voelt op een podium. De commissie had het antwoord: Ester Naomi Perquin. Op zondag 29 januari 2017 werd zij in de Rotterdamse Kunsthal verwelkomd en startte haar ambtsperiode.
“Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands voor de periode 2017-2019 en de gedroomde opvolger van Anne Vegter, Ramsey Nasr, Driek van Wissen en Gerrit Komrij” – commissie Dichter des Vaderlands
Perquin heeft een grote kennis van het literaire veld, die haar bij uitstek geschikt maakt als ambassadeur van de poëzie in Nederland. Zo was zij stadsdichter van Rotterdam en redacteur van het literair tijdschrift Tirade, ze stelde de Poëziekalender van Uitgeverij Van Oorschot samen en is redacteur en mede-presentator van De Nacht van de Poëzie. Perquin schreef columns voor De Groene Amsterdammer en NRC en was de vrijdagpresentator van het VPRO-programma Nooit meer slapen op Radio 1. Het engagement van de nieuwe Dichter des Vaderlands beperkt zich echter niet tot de poëzie of de literatuur. Zo schreef zij bijvoorbeeld enkele jaren geleden de uitgangspuntennota voor het Rotterdamse cultuurbeleid.
Ester Naomi Perquin excelleert evenzeer in ogenschijnlijk lichte observaties als in verhalende poëzie, zoals ze met haar bundel Celinspecties laat zien. De gedichten daarin zijn haar portretten van de gedetineerden met wie ze als gevangenisbewaarder jarenlang werkte. Inmiddels heeft Perquin in haar functie als Dichter des Vaderlands samengewerkt met onder meer Politie Nederland, Stichting Pleegzorg, PO in Actie, Stichting Vliegramp MH17, Keukenhof en ANWB.