Tsead Bruinja is de nieuwe Dichter des Vaderlands. De 44-jarige Friese Amsterdammer neemt de titel over van Ester Naomi Perquin, die de afgelopen twee jaar het ambt bekleedde. Bruinja, de zevende Dichter des Vaderlands, werd gekozen door een benoemingscommissie van kenners en dichters. Hij zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie.
Bruinja (Rinsumageest, 1974) is volgens de commissie “een dichter die in eerlijke, eenvoudige woorden zowel gevoelig als scherp kan zijn, die een inval of anekdote tot gedicht kan verheffen en rauwheid en lyriek afwisselt”. Bruinja is bovendien “een bevlogen ambassadeur voor de poëzie in de breedste zin: als bloemlezer, performer op podia en in de media, organisator van evenementen en aanjager van kruisbestuivingen met andere kunstvormen. Hij beweegt in zijn vaak geëngageerde dichterschap moeiteloos tussen binnenwereld en buitenwijk – en waar het wel moeite kost, levert dat spannende poëzie op.” De gedichten die Bruinja bij actuele gebeurtenissen zal schrijven worden gepubliceerd in NRC.
Bruinja debuteerde in 2000 als dichter en publiceerde sindsdien twaalf bundels, in het Nederlands én het Fries, zoals zijn tweetalige laatste bundel Hingje net alle klean op deselde kapstôk / Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok (2018). Hij was tien jaar geleden een van de kandidaten voor het ambt van Dichter des Vaderlands, toen de titelhouder nog door een publieksstemming bepaald werd.
“Ik wil de menselijke kant van de zaak belichten, zoeken naar een nuance”, zegt Bruinja vrijdag in NRC zijn benadering als Dichter des Vaderlands. “Maar ik moet ook ruimte hebben om boos te zijn – en dan misschien ongelijk te krijgen. Maar dat is óók een stem in de samenleving. De publieke ruimte is een ontmoetingsplaats van uiteenlopende, uitgesproken meningen. Dat mogen mijn gedichten ook zijn.”
Aanstaande woensdag 23 januari wordt hij officieel geïnstalleerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Balie in Amsterdam. De benoemingscommissie, die zich afgelopen najaar boog over de opvolging van Ester Naomi Perquin, bestond uit Arie Boomsma (bloemlezer en presentator), Radna Fabias (dichter), Eva Gerlach (dichter), Menno Hartman (Poëzieclub), Marije Koens (organisator poëzie-evenementen), Feline Steekstra (Poetry International) en Thomas de Veen (NRC).
De Dichter des Vaderlands werd in 2000 ingesteld als een initiatief van Poetry International, de NPS en NRC Handelsblad. De functie is sindsdien bekleed door Gerrit Komrij, Simon Vinkenoog, Driek van Wissen, Ramsey Nasr, Anne Vegter en Ester Naomi Perquin. Met ingang van deze termijn is de organisatie en coördinatie van de Dichter des Vaderlands in handen van de nieuwe Stichting Dichter des Vaderlands, die opgericht is ten behoeve van de continuïteit en een grotere mogelijkheid tot fondsenwerving. De Dichter des Vaderlands wordt ondersteund en werkt samen met partners Poetry International, het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen, de Schrijverscentrale, Koninklijke Bibliotheek, NRC en Poëzieclub.
Lees hier het eerste interview met Bruinja als Dichter des Vaderlands in NRC.
Beluister hier de aflevering van de Poëziepodcast van Vrij Nederland waarin Bruinja te gast is.